|
|
|
Nyúlpástétom
Hozzávalók: 1 nyúlgerinc és két comb, 1 tojás, 15 deka szalonna, 10 deka sonka, 10 deka libamáj, 20 deka friss sertéshús, fél deci konyak, törött bors, só. A tésztához: 20 deka liszt, 6 deka vaj, 1 tojás, só.
A pástétomtésztát a következőképpen készítjük el: a lisztet vajjal, tojással, kevés sóval, és langyos vízzel összegyúrjuk, kinyújtjuk és hajtogatj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
6 kisebb vagy 4 nagyobb csirkecomb, 1 csapott evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál csemege pirospaprika, 1 paradicsom, 1 kg (új)burgonya, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt.
1. A húsról a bőrt lefejtjük, eldobjuk, majd a combokat a forgónál kettévágjuk, és enyhén besózva félrerakjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
1 kg sertéstüdő és szív vegyesen
2 vöröshagyma
4-5 szem fekete bors
2 babérlevél
só
4 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál liszt
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
1 evőkanál kapribogyó
1 gerezd citrom
1 evőkanál mustár
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 pulykacomb, 2 ek. olaj, 2 fej hagyma, 1 ek. erős pirospaprika, 1 ek. paradicsomsűrítmény, 7,5 dl tyúkhúsleves, 1 erős pepperoni, fél citrom héja, 2 gerezd fokhagyma, só és bors, 4 ek. tejföl, 1 ek. liszt, 0,5 dl tejszín, 2 nagy paradicsom, petrezselyem zöldje meghinteni.
A pulykacombot megmossuk, szárazra itatjuk, lefejtjük a csont... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi ételek
Almával töltött fácán
Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.
Az előkészített fácán mellét vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db sz... |
|
|
|
|
|
|
|
... Bunyevácz Zsuzsa:
Nimród nyomábanŐstörténetVilág királya, magyarok királyaA Biblia szerint Noénak három fia született: Sém, Hám és Jáfet. Hám fia volt Kús, aki "nemzé Nimródot", aki hatalmas "birodalmának kezdete volt Bábel, Erek, Akkád és Kálnék, a Sineár földén". Noha a ma sumíroknak nevezett nép által lakott birodalom egykori királya, Nimród, a magyar hagyományban mint ős... |
|
|
|
|
|
|
|
Előétel:
Virslis tekercs
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
2 db tojás
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg reszelt sajt
5-6 pár virsli (4 hasábba vágva)
Elkészítés:
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Közben a liszthez keverjük hozzá a sót... |
|
|
|
|
|
|
|
Ned figyelte nagyapját, amint fölhúzta a cipőjét.- Miért fordítod meg és rázod ki a cipőt, mielőtt fölhúzod?- kérdezte. -Tényleg ezt csinálom? - mondta a nagypapa. - Igen, ezt csinálod; de úgy látom, semmi sem jön ki a cipőből. Nekem minden reggel ki kell ráznom a homokot a cipőmből. Nagypapa nevetett. - Nem figyeltem meg, hogy kirázom a cipőmet, Ned. De Indiában mindennap ki kelle... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell, só, őrölt bors, 1 babérlevél, 2 szem szegfűbors, 2 hagyma, 40 dkg leveszöldség, 75 dkg burgonya, 3 sárgarépa, 1 póréhagyma, petrezselyemzöld
Elkészítése:
Másfél liter vízbe sót, borsot, babérlevelet, szegfűborsot teszünk, egy nagy edényben felforraljuk. A hagymát karikákra vágjuk, a csirkemellel együtt az edénybe tessz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1,5 kg tarja vagy karaj csontja, vegeta, vegyes zöldség, petrezselyemzöld, 1 ek. tárkony, só, 1 ek. liszt, pirospaprika, tejföl, 2 ek. citromlé
Elkészítése:
Feltesszük főzni a húsos csontot a vegetával; ha elkészül, lefejtjük a csontról a húst. A zöldséget felaprítjuk, majd a petrezselyemzölddel és a tárkonnyal felhevített olajra tesszük... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús,
1 fej édes káposzta,
fél tasak gyorsrizs,
20 dkg füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
pirospaprika.
A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit levesszük, a torzs... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
2 nagy csirkemell, 30 dkg újhagyma (vagy póré), 15 dkg ementáli sajt, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál vaj, 2 kiskanál mustár, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A hagymát nagyobb karikákra vágjuk. A csirkemellekről lefejtjük a bőrt, és a csontot. A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal beszórjuk. Kevés olajat forrósítunk, a húsokat hirtelen m... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4-6 főre):
1-1 pulykanyak és pulykaszárny, 2 pulykazúza, só vagy vegeta, 40 dkg savanyú káposzta, 4 dkg vaj vagy főzőmargarin, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-1 kisebb zeller és karalábé, 2-3 dl tejföl, 1-2 kk. mustár, 1 mokkásk. őrölt fekete bors, 1 kk. cukor.
1. A pulykanyakról a bőrt lefejtjük úgy, hogy egyben maradjon - félretesszük... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg csontos sertés hosszúkaraj, 1 dl olaj, só, őrölt kömény.
Elkészítése:
A csontos karajt megmossuk, fűszerezzük, és tepsibe fektetjük. Olajjal leöntjük, és sütőben pirosra sütjük. Közben saját pecsenyelevével öntözzük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, belül szaftos maradjon. Ha megsült, kihűtjük, a bordacsontról óvatosan lefejtjük és... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 db fácán, 1 db alma
1 kk majoránna, 1 cs leveszöldség
2 gerezd fokhagyma
delikát8 ételizesítő
1dl vörösbor, só törött bors
BETÉT
csigatészta
Az almapüréhez:
3 db alma, 2evk cukor 1 citrom reszelt héja és leve
1 késhegynyi őrölt fahéj
A tisztított fácánt kivül-belül jól megmossuk. Belsejébe almát és major... |
|
|
|
|
|
|
|
TŰZDELT ŐZÉRMÉK SZÉCHENYI MÓDRA
(10 személyre)
HOZZÁVALÓK:
3,5 kg őzgerinc, 300 g füstölt szalonna, 300 g étolaj, 100 g vaj, 400 g csirkemáj, 400 g csiperkegomba, 200 g hámozott mandula, 100 g tisztított sárgarépa, 100 g tisztított gyökér, 50 g paradicsompüré, 50 g liszt, 1 db babérlevél, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 30 dkg liszt, 1 tk. margarin, olaj a sütéshez. A töltelékhez: 1 kis fej káposzta, 2 tojás, 2 ek. vaj.
1. Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztőt. Alaposan összegyúrjuk a margarinnal, egy csipet sóval, és kb. 30 pe... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 2 db csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 1 db piros színű húsos paprika, 1 db kisebb ananász /konzerv is lehet/, só, őrölt bors, pirospaprika, 1 kisebb ágacska rozmaring, 2 ek. olaj
a körethez: 4 db banán, 4 hajszálvékony szelet húsos szalonna
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát - akárcsak a császárszalonnát és a kicsumá... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 libaszárny, 2 libanyak, 2 libazúza esetleg farhát, 1 csomó vegyes zöldség, egy-egy kisebb darabka zellergumó és karalábé, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, néhány szem fekete bors, egy-egy csipetnyi őrölt szegfűbors és majoránna, a tálaláshoz: 10 dkg lúdgége tészta.
Elkészítése:
A libahúst megmossuk, majd a bőrét lefejtjük (f... |
|
|
|
|
|